Boczek na musie jabłkowo-chrzanowym

Nasze inspiracje

  • Boczek na musie jabłkowo-chrzanowym

Boczek na musie jabłkowo-chrzanowym

Składniki:

100 g Boczku pieczonego Naturrino

100 g ziemniaków

100 g brokułów

100 g jabłek

20 g tartego chrzanu

100 ml sosu pieczeniowego 

50 g masła

50 ml mleka

100 g młodych liści szpinaku

sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku przez 5-6 minut. Przygotowujemy mus jabłkowy: jabłka obieramy i po wykrojeniu gniazd nasiennych kroimy w grubą kostkę. Następnie podsmażamy z niewielką ilością cukru, dodajemy odrobinę wody i dusimy około 15 minut. Blendujemy na gładki mus i łączymy z chrzanem. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ciepłego garnka i dodajemy niewielką ilość masła oraz ciepłego mleka. Wszystko mieszamy na jednolite purée, doprawiając solą. Boczek kroimy w plastry o grubości jednego centymetra, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do gorącego piekarnika na 10-15 minut. Na patelni roztapiamy masło, na którym zmacerujemy młode liście szpinaku z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Odciskamy szpinak z nadmiaru wody na sitku. Wszystkie składniki układamy na talerzu. Całość polewamy sosem pieczeniowym.