Kiełbasa pieczona w cieście francuskim

Nasze inspiracje

  • Kiełbasa pieczona w cieście francuskim

Kiełbasa pieczona w cieście francuskim

4-5 porcji

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 opakowanie Białej kiełbasy Naturrino

4-5 cebuli

100 g tłustego twarogu

1 jajko

50 g masła

1 łyżka posiekanego tymianku

sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie wyjmujemy wcześniej z lodówki, by stało się plastyczne. Przygotowujemy farsz: obrane cebule siekamy w piórka, a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła, soli i tymianku. Białą kiełbasę kroimy w połówki plastrów i dodajemy do podsmażonej cebuli. Farsz doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Ciasto francuskie rozwijamy na stole, po czym dzielimy na 4 równe paski. Na 2 pasach ciasta wykonujemy nacięcia w poprzek (przez całą długość). Ciasto bez nacięć kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy pokruszonym twarogiem. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Na wierzch wykładamy nacięte paski ciasta francuskiego i starannie sklejamy brzegi. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 15-20 minut. Zapiekanki wykładamy na półmisek.