Medaliony z szynki z kremem brokułowym

Nasze inspiracje

  • Medaliony z szynki z kremem brokułowym

Medaliony z szynki z kremem brokułowym

Danie: 8 porcji

Składniki:

1 kg Szynki pieczonej Sokołów Naturrino

20 dag brokułów

1/2 łyżeczki 

6 listków żelatyny

po 1/4 łyżeczki soli, białego pieprzu, startej gałki muszkatołowej, suszonego tymianku i suszonej bazylii

3 łyżki rosołu wołowego 

1/4 l śmietany 

4 pomidorki koktajlowe 

Sposób przygotowania

Mięso kroimy na 8 plastrów grubości ok. 1 cm. Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze 8–10 min. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Brokuły miksujemy, przyprawiamy sola pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem i bazylią. Rosół podgrzewamy, żelatynę dobrze odciskamy i rozpuszczamy w gorącym rosole. Płynną galaretę dodajemy do zmiksowanych brokułów. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do brokułowego purée. Masę z brokułów  wkładamy do rękawa spożywczego i wyciskamy dekoracyjnie na medaliony. Każdą porcję dekorujemy połówką pomidorka.