Necówka w cieście

Nasze inspiracje

Necówka w cieście

Danie: 8 porcji

Składniki:

1 kg Necówki Sokołów Naturrino

40 dag mrożonego francuskiego ciasta

jajko

40 dag pieczarek

2-3 szalotki

1/2 pęczka natki pietruszki

1/4 szklanki deserowego wina

2–3 łyżki gęstej śmietany

2 łyżki masła

sól

pieprz 

łyżka ostrej musztardy

Sposób przygotowania

Oczyszczone pieczarki i obrane szalotki drobno siekamy. Szalotki szklimy na stopionym masle, dodajemy grzyby, mieszamy i smażymy, aż cały płyn odparuje. Wlewamy wino i śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż farsz stanie się wystarczająco suchy. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Studzimy.  Ciasto rozmrażamy w lodówce, rozwijamy, lekko rozwałkowujemy. Necówkę smarujemy musztardą. Na płacie ciasta rozprowadzamy grzyby, na tym kładziemy necówkę, dookoła kładziemy resztę grzybów i owijamy ciastem, brzegi smarujemy białkiem i dociskając dokładnie sklejamy.  Ciasto lekko nakłuwamy widelcem, smarujemy z wierzchu rozmąconym żółtkiem. Układamy mięso na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC i pieczemy 20-25 min. Studzimy, kroimy w plastry.