Oryginalna sałatka z owocami i pasztetem

Nasze inspiracje

  • Oryginalna sałatka z owocami i pasztetem

Oryginalna sałatka z owocami i pasztetem

Danie: 4 porcje

Składniki:

2 garście roszponki

1 opakowanie Pasztetu pieczonego Naturrino (200 g)

2 i 1/2 łyżki płatków migdałowych

1 pomarańcza

1 banan

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki suszonej żurawiny

3 łyżki grzanek pszennych

4 łyżki oleju rzepakowego

1 płaska łyżeczka miodu

1/2 łyżeczki musztardy miodowej

1 łyżka białego octu winnego

sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Pomarańczę filetujemy (wykrawamy miąższ spomiędzy białych błonek), po czym dzielimy na mniejsze kawałki. 1 łyżkę soku powstałego podczas krojenia pomarańczy zachowujemy do przygotowania dressingu. Banana kroimy w plasterki i od razu skrapiamy sokiem z cytryny. Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na około 30 sekund, a następnie odcedzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, a następnie mielimy w malakserze lub bardzo drobno siekamy. Pasztet kroimy w kostkę (około 0,5 cm) i obtaczamy w zmielonych płatkach migdałowych (1/2 łyżki odkładamy do przygotowania sosu).
Przygotowujemy sos: olej rzepakowy, miód, uprażone płatki migdałowe, musztardę, ocet i sok z pomarańczy miksujemy blenderem do momentu uzyskania dressingu o jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, kawałki bananów i pomarańczy, żurawinę, kostki pasztetu oraz grzanki. Dressing dodajemy bezpośrednio przed podaniem sałatki.