Pasztet w galarecie żurawinowej

Nasze inspiracje

  • Pasztet z żurawiną Naturrino

Pasztet w galarecie żurawinowej

Danie: 8 porcji

Składniki:

4 łyżeczki żelatyny

kostka bulionu warzywnego

30 dag żurawiny do mięs

gałązka świeżego rozmarynu

1 kg Pasztetu Sokołów

Sposób przygotowania

Żelatynę moczymy w 100 ml zimnej wody. Bulion rozpuszczamy w 300 ml  gorącej przegotowanej wody i rozpuszczamy w nim żelatynę. Dodajemy żurawinę i posiekany rozmaryn, dobrze rozprowadzamy, studzimy. Część galarety wlewamy na dno formy pasztetowej, odstawiamy do stężenia. Następnie wkładamy pasztet i zalewamy pozostałą galaretą tak, aby sporo żurawin i galarety było również na wierzchu. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Delikatnie odkrawamy nożem i wyjmujemy z formy. Kroimy w grube plastry.