Pieczony schab ze śliwkami

Nasze inspiracje

Pieczony schab ze śliwkami

Danie: 8 porcji

Składniki:

70 dag Schabu pieczonego Sokołów Naturrino

szklanka śmietanki kremówki

szczypta soli

słoik chrzanu

20 dag śliwek w occie

szklanka łuskanych orzechów włoskich

szczypta przyprawy do piernika

łyżka octu z czerwonego wina

Sposób przygotowania

Schab kroimy w plastry. Kremówkę ubijamy ze szczypta soli na sztywny krem, mieszamy z chrzanem. Porcję kremu chrzanowego rozsmarowujemy na plastrze schabu, przykrywamy drugim, robiąc kanapkę. Śliwki odsączamy z octu, kroimy w grubą kostkę. Orzechy prażymy na suchej patelni i także dość grubo siekamy, mieszamy ze śliwkami , przyprawą do piernika i odrobiną octu. Kanapki schabowe układamy na półmisku i każdą dekorujemy porcją śliwek z orzechami.