Pierogi z Pasztetem Naturrino

Nasze inspiracje

Pierogi z Pasztetem Naturrino

Składniki:

250 g Pasztetu Naturrino lub Kurczaka Zapiekanego Naturrino

100 g pieczarek

100 g cebuli

250 g szpinaku

250 g mąki

1 jajko

100 ml wody

50 g masła

100 ml wywaru mięsnego lub warzywnego

25 g natki pietruszki

sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem masła, soli i pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy je z ognia, dodajemy rozdrobniony pasztet i niewielką ilość wywaru. Wszystko mieszamy na jednolity farsz do uszek lub pierogów. Przygotowujemy ciasto na pierogi: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Zagniatamy do uzyskania plastycznego ciasta. Odkładamy je do lodówki, by chwilę odpoczęło. Na rozwałkowane ciasto układamy niewielką ilość farszu i formujemy pierogi (w ten sam sposób można przygotować uszka). Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Przygotowujemy emulsję maślano-ziołową: na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy niewielką ilość wywaru, soli, pieprzu i drobno posiekanej natki pietruszki. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła wrzucamy młode liście szpinaku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Po 1 minucie podgrzewania szpinak będzie gotowy – wystarczy odcisnąć nadmiar wody. Pozostaje tylko ułożyć wszystkie wcześniej przygotowane składniki na talerzu i gotowe!