Sałatka studencka

Nasze inspiracje

  • Sałatka studencka

Sałatka studencka

Danie: 2 porcje

Składniki:

1 garść rukoli

2 Kiełbaski białe Naturrino

10 pomidorków śliwkowych

1 brzoskwinia

1/2 szklanki orzechów włoskich

3-4 łyżki oleju lnianego

1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

1 łyżka octu jabłkowego

1 płaska łyżeczka miodu

1 płaska łyżeczka ostrej musztardy

sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Ocet jabłkowy, olej lniany, miód, musztardę, sól i pieprz starannie mieszamy, uzyskując sos o jednolitej konsystencji. Do dressingu możemy też dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiełbaski kroimy w plasterki (około 5 mm grubości), a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż ładnie się zarumienią.
Pomidorki kroimy na połówki. Brzoskwinię pozbawiamy pestki i kroimy na małe kawałki. Orzechy włoskie dzielimy na mniejsze kawałki. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewając je przygotowanym dressingiem.