Schab z sosem tatarskim z tuńczykiem

Nasze inspiracje

  • Schab z sosem tatarskim z tuńczykiem

Schab z sosem tatarskim z tuńczykiem

4-5 porcji

Składniki:

300 g Schabu Naturrino (pieczonego lub wędzonego)

120 g tuńczyka

2 cebule

7-8 ogórków konserwowych

1 mały słoik kaparów w zalewie

1 mały słoik majonezu

2 pęczki natki pietruszki

sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos tatarski: obraną cebulę, ogórki konserwowe oraz kapary kroimy w drobną kostkę, a następnie dokładnie odciskamy w celu usunięcia nadmiaru płynu (dzięki temu sos będzie gęsty). Tuńczyka odsączamy, dodajemy majonez, po czym miksujemy blenderem na gładką masę. Do odciśniętych warzyw dodajemy masę z tuńczyka i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Schab wyjmujemy z opakowania, a następnie ostrym nożem kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Plastry nacinamy w połowie grubości, nie docinając do końca. W powstałą kieszeń nakładamy sos tatarski z tuńczykiem.