Świąteczny żurek z kiełbaską

Nasze inspiracje

Świąteczny żurek z kiełbaską

Danie: 4-6 porcji

Składniki:

1 opakowanie Kiełbasek białych Naturrino

1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów

30 g namoczonych suszonych grzybów

1,5 l wywaru na warzywach lub wędzonce

300 ml zakwasu

100 ml śmietanki

1 łyżka chrzanu

majeranek suszony

6 jaj przepiórczych

sól, pieprz

Sposób przygotowania

Jaja przepiórcze gotujemy na twardo, a następnie obieramy. Boczek, kiełbaski i grzyby kroimy na kawałki. Przygotowany wcześniej wywar podgrzewamy i dodajemy do niego zakwas. Mieszamy. Całość doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i chrzanem. Wszystko ponownie mieszamy. Zupę zabielamy śmietanką. Na patelni podsmażamy boczek, kiełbaski oraz grzyby. Nakładamy na talerz, zalewamy żurkiem i dekorujemy jajami przepiórczymi.