Wielkanocna sałatka z kiełbasą Naturrino

Nasze inspiracje

  • Wielkanocna sałatka z kiełbasą Naturrino

Wielkanocna sałatka z kiełbasą Naturrino

Danie: 4 porcje

Składniki:

2 duże garści mieszanki sałat 

2 białe kiełbasy wieprzowe Naturrino 

1 garść groszku cukrowego

1/2 owocu mango

1 nieduża papryka szpiczasta

1 garść pistacji (w łupinach)

1 łyżeczka oleju rzepakowego

1 łyżka majonezu

1 łyżka gęstego jogurtu (np. greckiego)

3 garści rzeżuchy

   sól ziołowa

świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

W wysokim naczyniu umieszczamy majonez, jogurt, rzeżuchę, sól ziołową i pieprz do smaku, a następnie miksujemy blenderem, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię posmarowaną kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Smażymy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż plasterki kiełbasy delikatnie się zarumienią. Wykładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy do ostygnięcia. Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku, dodajemy odrobinę cukru i soli, a następnie gotujemy na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Mango obieramy i kroimy na kawałki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy w plasterki. Pistacje obieramy z łupin i grubo siekamy. Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropioną olejem rzepakowym mieszankę sałat, mango, paprykę oraz plasterki kiełbasy. Całość polewamy sosem, a na koniec posypujemy pistacjami i groszkiem cukrowym..