Nasze inspiracje
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Składniki:
2 opakowania Białej Kiełbasy Naturrino
1200 g ziemniaków
250 g białego sera (tłustego twarogu)
4 cebule
250 g boczku wędzonego w kawałku Sokołów
250 g boczku wędzonego w plasterkach Sokołów
6 jajek
150-200 g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
sól i pieprz
Boczek (w kawałku) kroimy w kostkę, a następnie wykładamy na suchą patelnię i wytapiamy na małym ogniu, często mieszając. 3 cebule obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do boczku, by razem się podsmażyły.
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach (tak jak do placków ziemniaczanych) i przekładamy do dużej miski. Dodajemy pokruszony ser, mąkę, jajka i podsmażony boczek z cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy (w tym celu najlepiej nałożyć rękawiczkę jednorazową i wyrabiać masę palcami).
Przygotowujemy formę do zapiekania. Wykładamy połowę ciasta ziemniaczanego. Rozkładamy białe kiełbasy i przykrywamy je resztą masy. Lekko dociskamy, nakłuwamy widelcem i odpowietrzamy tak, aby masa dokładnie otuliła kiełbaski. Na wierzchu układamy plasterki wędzonego boczku i pokrojoną w talarki cebulę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C i pieczemy przez 60 minut. Następnie studzimy w piekarniku.