Nasze inspiracje
Biała kiełbasa pieczona z owocami
Składniki:
3 opakowania Białej kiełbasy wieprzowej Naturrino
3 jabłka
2 cebule
100 g śliwek suszonych kalifornijskich
300 g śliwek mrożonych drylowanych
100 g mrożonej żurawiny
2 łyżki gruboziarnistej musztardy
300 ml soku jabłkowego lub wody
tymianek do aromatu
Jabłka myjemy i kroimy w ósemki. Cebule obieramy i siekamy w piórka lub plasterki. Białą kiełbasę wyjmujemy z opakowania i nacinamy nożem z jednej strony. Na dnie blaszki do pieczenia układamy 3/4 jabłek, cebulę i śliwki (mrożone oraz kalifornijskie). Mieszamy z musztardą. Wykładamy kiełbasę.
Składniki posypujemy żurawiną oraz pozostałą częścią jabłek i śliwek. Całość podlewamy sokiem lub wodą i dekorujemy tymiankiem.
Kiełbasę z owocami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez 35-40 minut. Smak potrawy świetnie uzupełniają tłuczone ziemniaki i kasza perłowa.