Nasze inspiracje
Boczek na musie jabłkowo-chrzanowym
Składniki:
100 g Boczku pieczonego Naturrino
100 g ziemniaków
100 g brokułów
100 g jabłek
20 g tartego chrzanu
100 ml sosu pieczeniowego
50 g masła
50 ml mleka
100 g młodych liści szpinaku
sól, świeżo mielony pieprz
Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku przez 5-6 minut. Przygotowujemy mus jabłkowy: jabłka obieramy i po wykrojeniu gniazd nasiennych kroimy w grubą kostkę. Następnie podsmażamy z niewielką ilością cukru, dodajemy odrobinę wody i dusimy około 15 minut. Blendujemy na gładki mus i łączymy z chrzanem. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ciepłego garnka i dodajemy niewielką ilość masła oraz ciepłego mleka. Wszystko mieszamy na jednolite purée, doprawiając solą. Boczek kroimy w plastry o grubości jednego centymetra, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do gorącego piekarnika na 10-15 minut. Na patelni roztapiamy masło, na którym zmacerujemy młode liście szpinaku z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Odciskamy szpinak z nadmiaru wody na sitku. Wszystkie składniki układamy na talerzu. Całość polewamy sosem pieczeniowym.