Nasze inspiracje
Kiełbasa pieczona w cieście francuskim
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie Białej kiełbasy Naturrino
4-5 cebuli
100 g tłustego twarogu
1 jajko
50 g masła
1 łyżka posiekanego tymianku
sól, świeżo mielony pieprz
Ciasto francuskie wyjmujemy wcześniej z lodówki, by stało się plastyczne. Przygotowujemy farsz: obrane cebule siekamy w piórka, a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła, soli i tymianku. Białą kiełbasę kroimy w połówki plastrów i dodajemy do podsmażonej cebuli. Farsz doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Ciasto francuskie rozwijamy na stole, po czym dzielimy na 4 równe paski. Na 2 pasach ciasta wykonujemy nacięcia w poprzek (przez całą długość). Ciasto bez nacięć kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy pokruszonym twarogiem. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Na wierzch wykładamy nacięte paski ciasta francuskiego i starannie sklejamy brzegi. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 15-20 minut. Zapiekanki wykładamy na półmisek.