Nasze inspiracje
Medaliony z szynki z kremem brokułowym
Składniki:
1 kg Szynki pieczonej Sokołów Naturrino
20 dag brokułów
1/2 łyżeczki
6 listków żelatyny
po 1/4 łyżeczki soli, białego pieprzu, startej gałki muszkatołowej, suszonego tymianku i suszonej bazylii
3 łyżki rosołu wołowego
1/4 l śmietany
4 pomidorki koktajlowe
Mięso kroimy na 8 plastrów grubości ok. 1 cm. Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze 8–10 min. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Brokuły miksujemy, przyprawiamy sola pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem i bazylią. Rosół podgrzewamy, żelatynę dobrze odciskamy i rozpuszczamy w gorącym rosole. Płynną galaretę dodajemy do zmiksowanych brokułów. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do brokułowego purée. Masę z brokułów wkładamy do rękawa spożywczego i wyciskamy dekoracyjnie na medaliony. Każdą porcję dekorujemy połówką pomidorka.