Nasze inspiracje
Necówka w cieście
Składniki:
1 kg Necówki Sokołów Naturrino
40 dag mrożonego francuskiego ciasta
jajko
40 dag pieczarek
2-3 szalotki
1/2 pęczka natki pietruszki
1/4 szklanki deserowego wina
2–3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki masła
sól
pieprz
łyżka ostrej musztardy
Oczyszczone pieczarki i obrane szalotki drobno siekamy. Szalotki szklimy na stopionym masle, dodajemy grzyby, mieszamy i smażymy, aż cały płyn odparuje. Wlewamy wino i śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż farsz stanie się wystarczająco suchy. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Studzimy. Ciasto rozmrażamy w lodówce, rozwijamy, lekko rozwałkowujemy. Necówkę smarujemy musztardą. Na płacie ciasta rozprowadzamy grzyby, na tym kładziemy necówkę, dookoła kładziemy resztę grzybów i owijamy ciastem, brzegi smarujemy białkiem i dociskając dokładnie sklejamy. Ciasto lekko nakłuwamy widelcem, smarujemy z wierzchu rozmąconym żółtkiem. Układamy mięso na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC i pieczemy 20-25 min. Studzimy, kroimy w plastry.