Nasze inspiracje
Pasztet pieczony w cieście francuskim
Składniki:
4 opakowania Pasztetu Pieczonego Naturrino
2 opakowania ciasta francuskiego
300 g pieczarek
2 duże cebule
2 łyżki oleju
1 jajko
Cebule obieramy, siekamy w piórka, smażymy na oleju, po czym studzimy. Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na 1 łyżce oleju, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy i kroimy na pół (wzdłuż dłuższego boku). Pasztet wyjmujemy z aluminiowych foremek.
Na środku ciasta francuskiego układamy usmażone pieczarki, a na nich trochę cebuli. Wykładamy pasztet, a następnie pieczarki i cebulę. Składniki przykrywamy naciętymi paskami ciasta francuskiego. Wierzch smarujemy zmiksowanym jajkiem.
W ten sam sposób przygotowujemy wszystkie cztery kawałki pasztetu. Układamy je na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C w opcji grzania: góra i dół oraz termoobieg. Pieczemy do czasu, aż ciasto się pięknie zarumieni (ok. 30 minut).