Pasztet z pastą z białej fasoli i orzechów
Nasze inspiracje
Pasztet z pastą z białej fasoli i orzechów
Danie: 4 porcje
Składniki:
1 opakowanie Pasztetu Naturrino
2 szklanki ugotowanej białej fasoli
50 g orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
1 łyżka pasty tahini
15 ml oliwy z oliwek
szczypta mielonej wędzonej papryki
1 łyżeczka soli
orzechy i natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
Pasztet kroimy w plastry. Ugotowaną białą fasolę (można zastąpić ją fasolą z puszki), orzechy włoskie, czosnek, sok z cytryny i pastę tahini miksujemy za pomocą blendera.
Do pasty dolewamy kilka łyżek wody, by uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i wędzoną papryką.
Pastę przekładamy do miseczki, polewamy oliwą z oliwek i dekorujemy orzechami oraz natką pietruszki. Podajemy jako dodatek do pasztetu.