Pieczony schab ze śliwkami
Nasze inspiracje
Pieczony schab ze śliwkami
Danie: 8 porcji
Składniki:
70 dag Schabu pieczonego Sokołów Naturrino
szklanka śmietanki kremówki
szczypta soli
słoik chrzanu
20 dag śliwek w occie
szklanka łuskanych orzechów włoskich
szczypta przyprawy do piernika
łyżka octu z czerwonego wina
Sposób przygotowania
Schab kroimy w plastry. Kremówkę ubijamy ze szczypta soli na sztywny krem, mieszamy z chrzanem. Porcję kremu chrzanowego rozsmarowujemy na plastrze schabu, przykrywamy drugim, robiąc kanapkę. Śliwki odsączamy z octu, kroimy w grubą kostkę. Orzechy prażymy na suchej patelni i także dość grubo siekamy, mieszamy ze śliwkami , przyprawą do piernika i odrobiną octu. Kanapki schabowe układamy na półmisku i każdą dekorujemy porcją śliwek z orzechami.