Nasze inspiracje
Pierogi z Pasztetem Naturrino
Składniki:
250 g Pasztetu Naturrino lub Kurczaka Zapiekanego Naturrino
100 g pieczarek
100 g cebuli
250 g szpinaku
250 g mąki
1 jajko
100 ml wody
50 g masła
100 ml wywaru mięsnego lub warzywnego
25 g natki pietruszki
sól, świeżo mielony pieprz
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem masła, soli i pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy je z ognia, dodajemy rozdrobniony pasztet i niewielką ilość wywaru. Wszystko mieszamy na jednolity farsz do uszek lub pierogów. Przygotowujemy ciasto na pierogi: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Zagniatamy do uzyskania plastycznego ciasta. Odkładamy je do lodówki, by chwilę odpoczęło. Na rozwałkowane ciasto układamy niewielką ilość farszu i formujemy pierogi (w ten sam sposób można przygotować uszka). Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Przygotowujemy emulsję maślano-ziołową: na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy niewielką ilość wywaru, soli, pieprzu i drobno posiekanej natki pietruszki. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła wrzucamy młode liście szpinaku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Po 1 minucie podgrzewania szpinak będzie gotowy – wystarczy odcisnąć nadmiar wody. Pozostaje tylko ułożyć wszystkie wcześniej przygotowane składniki na talerzu i gotowe!