Nasze inspiracje
Poświąteczne jedzenie w cieście chlebowym
Składniki:
Ciasto: 400 g letniej wody
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
700-750 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
Dodatki (do wyboru):Pasztet „Naturrino” Sokołów
plasterki szynki Sokołów
Biała Kiełbasa „Naturrino” Sokołów
jajka ugotowane na twardo
garść rukoli
Sos: sos tatarski lub chrzan połączony z kwaśną śmietaną
Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy mąkę, sól i mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką na gładką i elastyczną masę. Formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 60 g części i każdą lekko rozwałkowujemy na oprószonej mąką powierzchni. Na każdym kawałku układamy dowolne dodatki, a następnie owijamy je ciastem. Brzegi ciasta dokładnie ze sobą zlepiamy. Całość układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do kolejnego wyrastania na około 15 minut. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 200°C.
Wypieki podajemy z sosem.