Nasze inspiracje
Poświąteczny ZERO WASTE z pasztetem Naturrino
Składniki:
Sałatka: 2 garści roszponki
1 opakowanie Pasztetu Pieczonego Naturrino
2-3 łyżki maku niebieskiego
2 nieduże ugotowane buraki
3 połówki gruszek w occie
1/2 owocu granatu
4 orzechy brazylijskie
2-3 suszone śliwki
Dressing: 5-6 łyżek oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy miodowej
2 łyżki białego octu winnego
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z olejem, miodem, musztardą, octem, solą i pieprzem.
Pasztet rozgniatamy widelcem i mieszamy z drobno posiekanymi suszonymi śliwkami. Z przygotowanej masy lepimy kuleczki o średnicy około 1 cm (najlepiej robić to w rękawiczkach), a następnie obtaczamy w maku. Buraki kroimy nożem na nieduże kawałki lub za pomocą foremki do pieczenia ciasteczek wykrawamy z nich gwiazdki. Gruszki kroimy w półksiężyce. Z owocu granatu wyjmujemy łyżką ziarenka. Orzechy brazylijskie drobno siekamy.
Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, buraki, gruszki, makowe kuleczki z pasztetu oraz ziarenka granatu. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy posiekanymi orzechami brazylijskimi.