Nasze inspiracje
Sałatka studencka
Składniki:
Sałatka: 1 garść rukoli
2 Kiełbaski białe Naturrino
10 pomidorków śliwkowych
1 brzoskwinia
1/2 szklanki orzechów włoskich
Dressing: 3-4 łyżki oleju lnianego
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
1 łyżka octu jabłkowego
1 płaska łyżeczka miodu
1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
sól himalajska, świeżo mielony pieprz
Ocet jabłkowy, olej lniany, miód, musztardę, sól i pieprz starannie mieszamy, uzyskując sos o jednolitej konsystencji. Do dressingu możemy też dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiełbaski kroimy w plasterki (około 5 mm grubości), a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż ładnie się zarumienią.
Pomidorki kroimy na połówki. Brzoskwinię pozbawiamy pestki i kroimy na małe kawałki. Orzechy włoskie dzielimy na mniejsze kawałki. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewając je przygotowanym dressingiem.