Nasze inspiracje
Świąteczna sałatka z bakaliami
Składniki:
200 g Schabu pieczonego Naturrino
160 g selera konserwowego (po odsączeniu)
3 jajka
biała część pora (ok. 10 cm)
7 suszonych śliwek
15 jasnych winogron bezpestkowych
1 jabłko zielone (np. Granny Smith)
1-2 łyżki prażonych orzechów laskowych
1-2 łyżki migdałów blanszowanych
2 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ostrej musztardy
sól, świeżo mielony pieprz
1 garść natki pietruszki do dekoracji
Jajka (w temperaturze pokojowej) ostrożnie wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Po upływie tego czasu jajka zalewamy zimną wodą, obieramy, a następnie oddzielamy białko od żółtka – białko kroimy w cieniutkie paseczki, a żółtko rozdrabniamy widelcem.
Schab kroimy w plastry o grubości ok. 8 mm. Migdały i orzechy grubo siekamy. Seler wyjmujemy ze słoiczka i dokładnie odciskamy z zalewy. Winogrona kroimy na ćwiartki. Por siekamy w cieniutkie półplasterki. Śliwki kroimy w drobne paseczki. Jabłko kroimy w cienkie słupki, po czym skrapiamy sokiem z cytryny.
W dużej misce łączymy majonez, musztardę, jajka, por, winogrona, seler, jabłko i bakalie. Całość doprawiamy solą oraz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Tak przygotowaną sałatkę wykładamy na plastry schabu. Przed podaniem potrawę dekorujemy natką pietruszki.