Świąteczny żurek z kiełbaską
Nasze inspiracje
Świąteczny żurek z kiełbaską
Danie: 4-6 porcji
Składniki:
1 opakowanie Kiełbasek białych Naturrino
1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
30 g namoczonych suszonych grzybów
1,5 l wywaru na warzywach lub wędzonce
300 ml zakwasu
100 ml śmietanki
1 łyżka chrzanu
majeranek suszony
6 jaj przepiórczych
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Jaja przepiórcze gotujemy na twardo, a następnie obieramy. Boczek, kiełbaski i grzyby kroimy na kawałki. Przygotowany wcześniej wywar podgrzewamy i dodajemy do niego zakwas. Mieszamy. Całość doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i chrzanem. Wszystko ponownie mieszamy. Zupę zabielamy śmietanką. Na patelni podsmażamy boczek, kiełbaski oraz grzyby. Nakładamy na talerz, zalewamy żurkiem i dekorujemy jajami przepiórczymi.