Nasze inspiracje
Wielkanocna sałatka z kiełbasą Naturrino
Składniki:
Sałatka: 2 duże garści mieszanki sałat
2 białe kiełbasy wieprzowe Naturrino
1 garść groszku cukrowego
1/2 owocu mango
1 nieduża papryka szpiczasta
1 garść pistacji (w łupinach)
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Sos: 1 łyżka majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu (np. greckiego)
3 garści rzeżuchy
sól ziołowa
świeżo mielony pieprz
W wysokim naczyniu umieszczamy majonez, jogurt, rzeżuchę, sól ziołową i pieprz do smaku, a następnie miksujemy blenderem, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię posmarowaną kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Smażymy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż plasterki kiełbasy delikatnie się zarumienią. Wykładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy do ostygnięcia. Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku, dodajemy odrobinę cukru i soli, a następnie gotujemy na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Mango obieramy i kroimy na kawałki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy w plasterki. Pistacje obieramy z łupin i grubo siekamy. Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropioną olejem rzepakowym mieszankę sałat, mango, paprykę oraz plasterki kiełbasy. Całość polewamy sosem, a na koniec posypujemy pistacjami i groszkiem cukrowym..