Nasze inspiracje
Wrapy z pikantną sałatką owocową
Składniki:
1 opakowanie Szynki wędzonej Naturrino
1 opakowanie Hummusu premium Z gruntu dobre
1 opakowanie placków do tortilli
2 łyżki chrzanu
1-2 garście roszponki
1 marchewka
1 papryka żółta
1 gruszka
1 pomarańcza
1 czerwona cebula
1 mała papryczka chili
kilka suszonych śliwek
garść posiekanej natki pietruszki
garść orzechów nerkowca
3 łyżki oleju
1 łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka sera z niebieską pleśnią
Hummus mieszamy z chrzanem. Szynkę i marchewkę kroimy w słupki. Placki do tortilli smarujemy powstałym sosem, po czym rozkładamy na nich roszponkę (kilka listków sałaty zachowujemy do dekoracji), szynkę oraz marchewkę. Całość zwijamy i kroimy na większe kawałki.
Przygotowujemy sałatkę: paprykę, gruszkę, cebulę, pomarańczę, papryczkę chili (bez gniazd nasiennych) oraz śliwki kroimy w kostkę. Nerkowce prażymy na suchej patelni i siekamy. Składniki mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Sok z cytryny łączymy z trzema łyżkami oleju i łyżką miodu.
Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę.
Tortille podajemy z sałatką. Przed podaniem potrawę dekorujemy roszponką i serem z niebieską pleśnią.